1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Команда Майкла Готта знову навчала хмельничан англійській мові

Неділя, 26 червня 2011, 00:00

 

Сотні посмішок, гарний настрій, нові знайомства, іноземні вчителі. Що це? В рамках благодійного проекту під назвою «Динаміка вивчення англійської мови» друзі зі США проводили професійний курс з вивчення англійської мови.

 

Тисячі жителів м. Хмельницького були обізнані про акцію «Вивчай англійську з американцями». Для цього центральна церква ЄХБ «Дім Євангелія» задіяла всі можливі ресурси: рекламу на радіостанціях, в тролейбусах, на зупинках і на банерах вздовж вулиць, у соціальних мережах, і в особистих запрошеннях.

Протягом десяти днів хмельничани, старші шістнадцяти років мали змогу вдосконалити свою англійську завдяки курсу професійного діалогу з викладачами зі Сполучених Штатів Америки. Проводилися курси 13-23 червня 2011 року в будівлі центральної церкви євангельських християн-баптистів міста Хмельницького. Це вже втретє команда Майкла Готта проводила їх в обласному центрі. Попередні дві англійські школи проводилися декілька років тому. Приємно було бачити знайомі з попередніх курсів обличчя людей, які з радістю, з задоволенням прийшли навчатися і цього разу. «Дім Євангелія» надав свої зали і класи для всіх бажаючих вивчати англійську в спілкуванні з американськими наставниками, відмінивши на час курсів усі богослужіння та заходи.

Прийти навчатися міг кожен бажаючий, незалежно від того, чи вільно розмовляє англійською, чи знає лиш таке відоме «thank you» або «yes», бо взагалі не вивчав іноземної мови. Як і на попередніх курсах, зустрічалися й такі, хто вивчав іншу мову – німецьку, іспанську або французьку. Нічого не повинно стати на заваді людині, яка хоче вчитися, тому навчання проводилося по 8 рівнях. Кожен студент обирав зручний для себе час занять з 4-х можливих. Уроки починалися о 10 год. ранку і закінчувались аж о 21 год. Навчати хмельничан з різних куточків США приїхали 21 вчитель віком від 21 до 75 років. Учителі-американці і команда підтримки з України посвячено віддавали свої сили, знання та вміння, вкладаючи свої душі і серця в кожну людину: студента-початківця або досвідченого керівника, незалежно від рівня їх англійської. Усі викладачі – християни різних конфесій, які витрачають власні кошти та дорогоцінний час відпустки на те, щоб приїхати до нас, поспілкуватися з українцями, навчити їх англійської та розказати про Ісуса Христа, Який є невід’ємною частиною їх життя. Кожен вчитель любить Господа та людей. Тому курси благодійної організації «Michael Gott International» покликані не запросити приєднатися до будь-якої релігійної течії, а донести людям, що ставши вірним другом Ісуса Христа та спілкуючись з Ним, людина може знайти відповіді на багато запитань, які постають перед нею: як стати щасливим, як знайти щиру любов, як зрозуміти сенс життя, тощо.

Одна з двох годин у школі відводилася на спілкування американських вчителів з групами в імпровізованих класах. Решту відведеного часу усі співали пісні англійською, а також слухали виступи Майкла. Адже, як говорить Джен Готт, спів англійською допомагає покращити вимову та дає змогу вивчити нові слова.

Головна особливість викладання – щира Христова любов в кожному вчителі, яку отримували учні. Цим можна пояснити, чому студенти, незалежно від рівня їх знань англійської, дуже швидко здружувалися зі своїм викладачем, на уроках панувала радісна, невимушена, позитивна атмосфера. Це, в свою чергу, допомогло студентам курсів швидше засвоювати новий матеріал, запам’ятовувати нові слова та вирази. Головна мета викладання – встановлення щирих відносин з Ісусом Христом кожного учасника семінарів.

Уроки проводилися виключно на теми, найбільш потрібні для спілкування кожній людині, такі як їжа, одяг, дім, робота, сім’я, дружба, туризм та ін. А про свою віру в Бога вчителі розповідали лише в останній день – день вручення дипломів випускникам. Знаєте, вони могли й не розповідати про це – і так неозброєним оком у цих працелюбних відкритих людях було видно щось, що відрізняло їх від інших. Ця непідробна щирість, радість, тепло й мир, яке вони просто випромінювали, зацікавленість та любов до кожної людини, терплячість та добро – ось що присутні бачили у кожному вчителі, який прибув з-за океану. Це притягувало, хотілося ще і ще бути поруч з ними. Ці риси притаманні справжньому християнину, в серці якого живе Христос. Біблія говорить, що кожного християнина мають пізнавати люди по його служінню, вигляду, відношенню до людей, по тому, як він живе: «Ви - наш лист, написаний у наших серцях, якого пізнають і читають усі люди. Ви показуєте собою, що ви є лист Христів, через служіння наше, написаний не чорнилом, а Духом Бога живого, не на скрижалях камінних, а на тілесних скрижалях серця» (2Кор 3:2,3).

Випускниками інтерактивного курсу стали близько п'ятисот хмельничан. Таких різних, але об'єднаних одним бажанням поліпшити своє життя. І така можливість їм була надана під час навчання в цій незвичайній, але ефективній школі. Напевно, для кожного результатом навчання стала не тільки покращена англійська, а й десятки нових друзів, новий погляд на життя, цінності, радісні відносини один з одним і, що найважливіше, з Сином Божим Ісусом Христом.


Школа Майкл Готт Інтернешнл

Майкл Готт Інтернешнл - міжнародна християнська організація, яка ось вже протягом 20 років проводить благодійні акції з вивченням англійської мови, несучи людям любов і надію, джерелом яких є Ісус Христос. Майкл Готт став послідовником Ісуса Христа у 17 років. В Україну він потрапив наприкінці 60-х, коли після закінчення вузу в Америці вступив до Единбурзького університету, що у Шотландії. Хоча в той час він відвідав низку країн Східної Європи, саме до України відчув щось особливе. Через десятиліття ці почуття не зникли разом з бажанням повернутися сюди.


За словами Майкла, в Україні було проведено найбільше 10-ти денних курсів «Майкл Готт Інтернешнл» (Michal Gott international). Ідея створення школи виникла через бажання допомогти людям у Східній Європі вивчити англійську мову, яка б допомогла їм знайти більш престижну роботу. Проте, викладання мало бути не таким, як у школах, а в дружній та вільній атмосфері. Так виникла ідея створення школи розмовної англійської. З цією місією вже протягом більше 20-ти років американці відвідали Білорусію, Росію, Румунію, Молдову, Польщу, а також Кубу, Марокко та деякі африканські країни. Школа розмовної англійської проводилася вже у багатьох містах України. Зазвичай, вона налічувала 400-600 студентів. Найбільші курси були у Вінниці, де, за словами Майкла, навчалися 1400 людей. Було й багато курсів, де студентами були тисяча людей (Одеса, Київ).

Галина Королевська