1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Романтичні стосунки у шлюбі

 

Cімейний вечір. Церква Дім Євангелія

Якось один молодий неодружений чоловік зізнався: «Я небайдужий до сімейного служіння і вважаю його надзвичайно важливим. Давно мріяв, щоб у церкві було щось подібне, щоб приділялася увага родинам, стосункам, проблемним питанням і це сприяло б зміцненню сімей. Певно, у мене таке ставлення до цього питання, бо я змалку страждав від незгод, іноді надмірної суворості та сварок між батьками. Зараз я вже дорослий, але ті роки не повернути. Вони лежать тягарем глибоко в душі, як глибокі порізи чи опіки залишають шрами, от так і ті події. Хотілося б, щоб тоді було менше болю, переживань, непорозуміння, страху, злості…».

Кажуть, щасливі сім’ї всі однакові, а серед нещасних – кожна нещасна по-своєму. В середовищі віруючих людей прийнято вважати, що в їхніх стосунках нема жодних проблем, принаймні, якщо розлучення трапляються вкрай рідко, то це свідчить про те, що все гаразд. Проте, як в особистому духовному зрості, так і у становленні взаємин у сім’ї, в кожної людини і в кожної подружньої пари є перспектива.

Саме для того, щоб обговорити питання стосунків у шлюбі, зібралися одружені брати і сестри церкви «Дім Євангелія» міста Хмельницького та їх друзі. Цю зустріч можна назвати святковою. Про атмосферу свята свідчили столи зі смачними стравами, гарно прикрашена зала, пісні і добрі жарти. Але не це було головним. Тема, що обговорювалася, насправді була доволі серйозною: «Романтичні стосунки у шлюбі». Як зазначив доповідач Валерій Хома, романтика в шлюбі – це спосіб життя, який відрізняється оптимізмом, альтруїзмом, позитивними емоціями, високими почуттями, піднесеним ставленням до чоловіка чи дружини і сповідуванням цінностей, які протиставляються «сірим будням». Валерій Олександрович також наголосив, що Бог закликає сімейних підтримувати свій шлюб через небуденні романтичні прояви. Про це багато написано в Біблії. Сам Господь, який є Богом любові, дає своїм дітям сили підтримувати сімейне вогнище.

Присутні пригадали найяскравіші моменти своїх взаємин з чоловіком чи дружиною. У когось це був букет квітів на останні гроші замість хлібини. Хтось проплив кілька миль морем на зустріч зі своєю коханою, а хтось навіть переборщив у проявах любові, залишивши на ніч непогашеними свічки після романтичної вечері, і від цього мало не сталася пожежа.

В ході обговорення з’ясувалося, що усім парам, так чи інакше, не вистачає взаєморозуміння, повного прийняття, а отже, задоволення своїм подружнім життям, яке неможливе без романтичного ставлення до свого шлюбного партнера.

Всі, хто відвідав спілкування, отримали корисну інформацію і з розкриття теми на підставі Біблії, і з досвіду інших пар.

Зрештою, кожен зрозумів, що саме він чи вона особисто має бути ініціатором чогось незвичного і приємного у шлюбних стосунках. Це так просто і водночас є вищим пілотажем прояву кохання. Варто тільки докласти часточку зусиль. Мабуть, кожен з присутніх на святі пішов додому з рішенням покращувати взаємини у шлюбі.

Ми маємо розуміти, що наші стосунки з чоловіком чи дружиною – це не суто наша справа. Ми відповідальні перед своїми дітьми за те, яку модель взаємин вони побачать у сім’ї батьків.

Нехай чудовий сімейний вечір, а також ці слова колишньої дитини будуть спонукати нас працювати над тим, щоб клімат у наших сімейних стосунках був дружнім, щоб діти бачили, що їхні батьки насправді люблять один одного, і виростали у цій благословенній атмосфері. А сімейні вечори, сподіваємося, стануть традиційними у наших церквах.

Лариса Мельник,

прес-служба церкви «Дім Євангелія»

фото: Веніамін Петраш