1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Це робіть на спомин про Мене…

2 травня традиційно зібрались разом церкви ЄХБ м. Хмельницького, щоб однією великою сім'єю взяти участь у вечері Господній. Служіння проходило в церкві "Дім Євангелія", що по вул. Шестакова, 43. В цей день наш Господь Ісус Христос, страждаючи, молився в Гефсиманському саду, прийняв великі муки та віддав Своє життя для спасіння кожного, хто прийме Його благодать. Напередодні тих страждань Христос разом зі своїми учнями звершив обряд хліболамання, що віруючі усього світу до сьогодні звершують на згадку про тяжкі муки, через які довелось пройти Спасителю, щоб дарувати віруючим в Нього прощення гріхів.

Пастор церкви «Голгофа» В.І.Ясніцький нагадав присутнім місце з Писання Луки 22:7-13 "І настав день Опрісноків, коли пасху приносити в жертву належало. І послав Він Петра та Івана, говорячи: Підіть, і приготуйте нам пасху, щоб її спожили ми. А вони запитали Його: Де Ти хочеш, щоб ми приготували? А Він їм відказав: Ось, як будете входити в місто, стріне вас чоловік, воду несучи у глекові, ідіть за ним аж до дому, куди він увійде. І скажіть до господаря дому: Учитель питає тебе: Де кімната, в якій споживу зо Своїми учнями пасху? І він вам покаже велику горницю вистелену: там приготуйте. І вони відійшли, і знайшли, як Він їм говорив, і зачали там готувати пасху." Брат Віталій Іванович наголосив на тому, що коли ми приходимо в Дім Божий, особливо в такий урочистий день, то відчуваємо благоговіння в своїй душі. Але деякі хвилини бувають для нас особливими. І сьогодні є дуже гарною традицією, коли на одному богослужінні баптистські церкви Хмельницького збираються разом і можуть в єдності урочисто поклонитися нашому Господу і згадати Його подвиг, шлях на Голгофу, який Він вистраждав заради нас. Христос дав учням доручення приготувати кімнату, про це написано так: "І вони відійшли, і знайшли, як Він їм говорив, і зачали там готувати пасху". Вони виконали Господнє повеління. Христос і сьогодні дає нам доручення продовжити Його місію. І того дня, коли Ісус з учнями відзначали старозавітню Пасху, Він сказав: "Нову заповідь Я вам даю: Любіть один одного! Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви!". Ісус виконував волю Свого Отця, хоча Йому було важко. І сьогодні церкві на землі теж нелегко, і Він вболіває, знає кожний подвиг, кожну хвилину нашого життя, тому що Сам пройшов цим шляхом.

Пастор церкви «Жива вода» П.Д.Яновський зачитав Матвія 26:29 "Кажу ж вам, що віднині не питиму Я від оцього плоду виноградного аж до дня, коли з вами його новим питиму в Царстві Мого Отця." Поліктін Дмитрович зауважив як добре і як приємно братам і сестрам бути разом у присутності Бога. І Слово нагадує нам, що таке зібрання, яке ми маємо сьогодні, буде і на небесах. В цей день народ Божий за словами Ісуса звершує спомин, адже Він сказав: "Це робіть на спомин про Мене" (Кор. 11:24). Так як того дня Христос вибрав найближчих людей – дванадцять учнів для звершення пасхи, так і сьогодні ми вибрані Господом, як народ святий. Буде час, коли на небі Господь збере всіх, хто полюбив Ім'я Його і присвятив Йому своє життя на землі.

Старший пресвітер В.С.Радомський нагадав присутнім, що люди різних часів та країн по-різному звершують спомин, та зміст залишається той самий. Ми проживаємо в Східній Європі, маємо свою культуру, ментальність. І як прийняли від наших попередників-братів, так ми і продовжуємо звершувати спомин смерті Господа нашого Ісуса Христа. Ми маємо хліб із зерна, та якщо будемо на служінні в Центральній Африці, в людей, до яких тільки недавно прийшла цивілізація, зовсім інша форма проведення спомину, та зміст від цього не змінюється. Ми читаємо в Луки 22:1-2: "Наближалося ж свято Опрісноків, що Пасхою зветься. А первосвященики й книжники стали шукати, як би вбити Його, та боялись народу…". Нам треба боятись не народу, а боятись зробити щось таке, що неугодне Богові. Також Володимир Степанович говорив про необхідність прийняття братами і сестрами один одного такими, якими вони є, любити один одного. Адже Господь Ісус Христос також прийняв нас такими, якими ми були.

Брали участь у звершенні Вечері Господньої брати-служителі церков ЄХБ м.Хмельницького: Радомський В.С., Ясніцький В.І., Пижевський В.М., Яновський В.І., Плиснюк Д.В., Костишин М.М. і Мельник А.М. У єдності та молитві як одна сім’я у Христі, згадуючи страждання Сина Божого, члени церков міста Хмельницького приєднались до тіла і крові Господньої.

Анастасія Бідюк

Фото: Тимофій Петраш