1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Християнські табори – ефективна євангелізація

Команда організаторів, яка проводила два літні дитячі табори, на недільному служінні 15 вересня 2013 року, поділилась враженнями від табору та благословіннями від Бога.

Цього літа помісна церква м. Хмельницького «Дім Євангелія» організувала чотири табори. Два табори, дитячий та підлітковий, молодь церкви провела спільно з соціальною організацією «Вибір». Ці зустрічі відбулись у мальовничому місці в с.Марківцях, Летичівського району, Хмельницької області, де є сосновий ліс та протікає річка Південний Буг.

Дитячий табір

Дитячий табір під назвою «Моя зустріч» проходив з 1 по 5 липня. Табір проводився для дітей з 8 до 12 років. Всього у таборі відпочивали 97 дітей. Для того, щоб діти могли почути про Бога, працювала велика команда організаторів з ц. «Дім Євангелія», «Джерело життя», а також церкви з м.Дунаєвець, Києва, Львова, Теофіполя, та служителів з реабілітаційного центра помісної церкви у с. Бережанка.

Проводив біблійні уроки Роман Мартинюк, роз’яснюючи життя по Біблії. Диякон церкви Валерій Хома був духовним наставником для молодої команди. Директором табору була сестра Людмила Кашуба.

Головною метою дитячого табору було познайомити дітей з Богом, із життям Ісуса Христа, християнським життям по законам Слова Божого.

Ось як про ці табори поділилася директор табору Людмила Кашуба: «Цього року було вирішено провести окремі табори для дітей та підлітків. Ми вирішили молитися за це, збиралися командою один раз на місяць, вирішували питання з підготовки. Наша команда працює в денних центрах у м. Хмельницькому, с. Антонівка, Черепова, Вовковинці, Теофіполі. Тому переважна кількість дітей була саме з цих сіл, а також діти з ДЦ м. Житомира, Львова. Ми розраховували приблизно на 60 дітей, але приїхало 90. Бог поблагословив тим, що нам дали вдосталь наметів, матраців, подушок і покривал. Нам був потрібен кухар, і одного разу до нас підійшла сестра, яка сказала, що ніколи не була відповідальною за таке велике служіння, але готова посвятити себе цій справі. Бог знову відповів на нашу потребу. І дяка тільки Йому!

Ми проводили для дітей біблійні уроки, уроки рукоділля, конкурс «Україна має талант», різні захоплюючі ігри. У вільний час вони могли поплавати у басейні, пострибати на батуті, а ввечері – поспілкуватися біля вогнища. Ось так, благословенно ми провели час з дітьми».

Про благословення табору поділилася Тетяна Філіпова, волонтер організації «Вибір»: «Цей рік був особливим для мене, тому що я майже 2 роки молилася, щоб цей табір був відновлений. І Бог відповів. Хочу подякувати Богові за це літо, ці табори. Коли ми збиралися протягом півроку з командою, ми більше здружились. Дійсно такі спілкування об’єднують нас, об’єднують всю нашу церкву.

Благословінням було почути те, що діти, приїхавши з табору, були глибоко задоволені часом, який провели з нами у таборі. Ми особисто пересвідчились, що дітям не потрібно, щоб ми їх наставляли чи навчали, вони лише хочуть, щоб їх просто обійняли, поспівчували, вислухали чи підтримали. Для мене це така велика радість, що я змогла послужити дітям, тому що тут були діти 90% з невіруючих сімей. Адже таких дітей мало хто підтримує, вислуховує, заспокоює, приділяє увагу, просто обіймає… Батьки займаються своїми справами, не приділяючи для своїх дітей часу. Один хлопчик у таборі був для мене дуже проблемним, я інколи навіть дуже суворо до нього відносилась, але він одного разу мені сказав, що радий зі мною познайомитись та запропонував мені познайомитись з його батьками. Тоді я зрозуміла, що змогла посіяти Слово у серцях цих дітей».

Підлітковий табір

Підлітковий табір проходив з 8 по 12 липня також серед мальовничої природи с.Марківці. Було всього майже 60 підлітків віком від 13 до 18 років.

Команда наставників мала на меті донести підліткам Слово Боже – живе та діяльне, та привити любов до нього через біблійні уроки, привести дітей до Бога, а також на основі Біблії донести чистоту відносин до шлюбу.

Перших два дні, за словами Людмили Кашуби, підлітки ходили без настрою, навіть деякі хотіли повернутися додому, але вже наприкінці здружилися, та після табору запрошували одне одного в гості. Спілкування, біблійні уроки, ігри, тепла атмосфера та привітні організатори – саме це об’єднало наших підлітків. Дуже приємно, що дітям сподобались теми, які проводили пастор Анатолій Мельник та Людмила Басенко.

Бог благословив табір тим, що дітям були цікаві біблійні уроки, на яких висвітлювали теми про дошлюбні стосунки між хлопцем і дівчиною; про те, для чого Бог створив сім’ю. Багато дівчат, відгукнувшись на тему «Рух срібної обручки», в молитві пообіцяли Богу берегти себе в чистоті для одного чоловіка. Як знак вони одягнули на палець подаровану обручку.

Сестра Людмила підкреслила: «Для мене і всіх організаторів було приємно бачити ранкове прагнення підлітків до спілкування з Отцем. Це ще раз підбадьорювало нас більше і більше служити дітям, служачи Богу. Але найблагословеннішою подією було покаяння майже 20 підлітків».

Отже, команда організаторів зрозуміла, що християнські табори – ефективна євангелізація у наш час. Тут віруючі люди можуть розповідати про Бога та показувати приклад християнського життя. Потрібно організовувати такі табори для того, щоб аналізуючи своє життя та чуючи Слово Боже, діти та підлітки могли робити важливі рішення – слідувати за Богом.

Аліна Комар,

Фото: Веніамін Петраш, Галина Королевська

прес-служба церкви «Дім Євангелія»