1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Привілей молитись

Вечір хвали і поклоніння

Християнська молодь Хмельницької області зібралась разом, щоб скористатись великим привілеєм, дарованим Богом, – молитвою. Вечір хвали та поклоніння великому Богу проводився 30 листопада 2013 року у церкві "Дім Євангелія", м.Хмельницький.

Того вечора до Господа линули молитви та пісні прославлення разом з гуртом "Вертикаль". Молитва проходила у цікавому форматі – по троє людей. Молодь молилась молитвою прославлення Господа, а також прохання за потреби один одного, за трьох невіруючих людей, за євангелізаційні ниви та пасторів області. Молитва за пасторів внесла особливий настрій, адже кожний присутній мав можливість зателефонувати тому чи іншому пастору, щоб коротко поспілкуватись та дізнатись про його молитовні потреби.

Певними настановами та порадами щодо молитви з молоддю поділився перший заступник голови Всеукраїнського союзу церков ЄХБ Валерій Антонюк.

"Молитва необхідна нам, як дихання. Вміння молитись, як і дихати ми можемо тренувати. Наприклад, щоб подолати довгу дистанцію, попередньо потрібно натренуватись бігти сто, двісті, п'ятсот метрів, кілометр, три кілометри, сім, десять і т.д.

Коли людина вже добре натренована бігати, то й не помічає цієї відстані. Варто задуматись, на які духовні дистанції ви бігаєте, скільки часу присвячуєте молитві?

Без молитви неможливо бути духовно сильною людиною.

Біблія вчить нас, коли і як молитись:

"Усякою молитвою й благанням кожного часу моліться духом, а для того пильнуйте з повною витривалістю та молитвою за всіх святих" (Еф.6:18). Моліться повсякчас, чи коли ви сидите за партою, йдете вулицею, чи коли у вас є таємна кімната, коли ви на колінах, чи коли стоїте… Християнин у здоровому духовному стані не дозволяє собі не молитись кожного часу.

Коли ви знаєте, що молитеся Духом? Що означає молитись Духом? Насправді, ми не знаємо, коли ми молимося Духом. Бог наші недосконалі молитви вдосконалює через Духа Святого і тоді вони до Його престолу приходять зовсім іншими. "...бо ми не знаємо, про що маємо молитись, як належить, але Сам Дух заступається за нас невимовними зідханнями". (Рим. 8:26)

Молитви бувають різними:

Подяки

Добре, коли молитва починається з подяки. Псалом вдячності 99 закликає нас: "Уся земле, покликуйте Господу! Служіть Господеві із радістю, перед обличчя Його підійдіте зо співом… Увійдіть в Його брами з подякуванням, на подвір'я Його з похвалою! Виславляйте Його, Ім'я Його благословляйте, бо добрий Господь, Його милість навіки, а вірність Його з роду в рід! "

Подяка – це свідоме визнання Божої роботи в нашому житті.

Прославлення (благословення Бога)

Прославлення - це проголошення Бога і концентрація нашої уваги на Ньому, Його характері, природі, а не на тому, що Він нам дав чи для нас зробив. Нам потрібний час, щоб проникнутись в молитві Божими характеристиками і щоб Дух Святий нам відкрив, як це працює в контексті нашого життя сьогодні.

Поклоніння

Між прославленням і поклонінням є велика різниця.

"Дайте Господу, роди народів, дайте Господу славу та силу, дайте Господу славу ймення Його, жертви приносьте і входьте в подвір'я Його! Додолу впадіть ув оздобі святій перед Господом, тремтіть перед обличчям Його, уся земле" (Пс.95:7-9)

Поклоніння є наслідком щирої подяки та гідного прославлення Господа і народжується в благоговінні, супроводжується визнанням своєї обмеженості. Це той час, коли ми замовкаємо, пізнавши Господню велич. Тоді відкриваються потаємні двері нашого серця і ми відчуваємо, що ще потрібно сказати перед Господнім лицем. Поклоніння позбавляє нас депресії, егоїзму. І коли ми перестаємо помічати час, що проводимо в молитві, значить біжимо на довгі дистанції.

Заступництва (ходатайства)

Молитва заступництва виводить нас із зони комфорту і показує нам, куди ми можемо спрямовувати нашу духовну енергію.

Покаяння (плачу, впокорення)

Якщо людина не навчиться молитись молитвами покаяння, то їй мало що вдасться досягнути. В книзі Псалмів ми знаходимо молитви покаяння Давида. І не тільки тоді, коли зробив серйозний гріх (Пс. 50), а й у іншому псалмі він говорить: "Я не дам собі спати, я не дам собі їсти до того часу, поки я не відчую, що я прощений".

Прохання

Напевно найчастіше ми молимося цією молитвою. Як швидко в молитві ми переходимо від "дякую" до "дай"?

Роздумування (переживання)

Читаючи Псалми, ми бачимо, що Давид часто молився такими молитвами, чим відкривав свої переживання. Наприклад: "Чому ти, душа, в мені тривожишся?"

Пам'ятаймо, якщо ми не ввійдемо в брами з подякою, з хвалою в двори, не наблизимось в прославленні, не схилимося в поклонінні, ми не зможемо ввійти в Святиню храму Господнього.

На завершення цього чудового вечору на всіх присутніх очікувало солодке частування тортами з чаєм, за яке дякуємо сестричкам церкви «Дім Євангелія», адже майже усі десерти були приготовлені ними вдома.

Анастасія Бідюк

Фото: Мар’яна Жмуд