1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Обласна конференція дитячих служителів

Конференція дитячих служителів церква Дім Євангелія м. Хмельницький

Праця з молодим поколінням надзвичайно важлива. Адже саме в молодому віці формується особистість, її принципи, цінності та бачення на життя. Тому необхідно з ранніх років привчати дітей любити і поважати людей, бути дружніми, мати любов до Божого Слова… У багатьох церквах богослужіння відвідують діти, підлітки та молодь, з якими проводяться зустрічі, біблійні уроки, денні та стаціонарні табори. Значна потреба є у тому, щоб допомогти дитячим служителям з новими ідеями для ігор та поробок, підходами до викладання тем, ресурсами та духовно підбадьорити їх.

Тож за сприянням Міжнародних благодійних фондів (МБФ) «Пшеничне зерно» і «Майбутнє» та керівника дитячого відділу ХООЦ ЄХБ Оксани Богомаз 11-12 квітня 2014 року у Хмельницькій церкві «Дім Євангелія» відбулась Конференція дитячих служителів і табірних працівників. Захід зібрав близько 150 учасників з усієї області.

Графік конференції був насиченим і цікавим. У трьох групах одночасно проводилися різні семінари, тренінги та майстер-класи, що дало можливість кожному обирати і вивчати те, що йому найбільш потрібно.

Збудовуючий семінар «Серце лідера» пастора Олега Карнауха слухали переважно директори та координатори таборів. Багатьох учасників зацікавив семінар «Творчий підхід у викладанні істини», висвітлений Михайлом Лозовим з Дніпропетровська, директором місії «Служіння поколінням» і дитячим служителем з багаторічним досвідом.

Брат Михайло переконаний, що дорослі повинні навчати дітей Істині – Слову Божому – не лише раз на тиждень у недільній школі, а й у повсякденному житті: «люби Господа, Бога твого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю! ...І пильно навчиш цього синів своїх, і будеш говорити про них, як сидітимеш удома, і як ходитимеш дорогою, і коли ти лежатимеш, і коли ти вставатимеш» (Повт. Закону 6:5,7).

Він говорив про Біблійну модель дитячого служіння:

1. Стосунки (створення доброзичливої атмосфери, коли діти відчувають любляче та дружнє ставлення вчителя)

2. Досвід (вчитель використовує практичні завдання, що дозволяють кожній дитині пережити почуття, пов’язані з біблійною істиною)

3. Істина (використання Біблії у якості підручника)

4. Обговорення (обговорення з дітьми істини Слова Божого та того, як її можна застосовувати у конкретних життєвих обставинах)

5. Відгук (вчитель заохочує дітей застосовувати у своєму житті біблійну істину, засвоєну на уроці).

Ціль біблійного уроку – єдиний фокус для зміни життя, що допомагає дітям жити життям, яке до вподоби Богу.

Серед цілей уроку виділяють наступні: знати про Бога (факт, істина), бути до вподоби Богу (поведінка, риси характеру) та діяти (вчинки).

Чимало молоді обрало для навчання семінар «Тренінг на побудову команди» Павла Рожкова (м.Рівне). Він говорив про відмінності між групою людей та командою, а також поділився новими іграми, перелічив командні ролі та їх функції.

На прикладі служіння Ісуса Христа виділяють такі рівні командного лідерства:

1) Відбір

2) Передача бачення

3) Утвердження

4) Преображення (зміна розуму)

5) Розказати місію

Важливо пам’ятати, що для проведення командної гри потрібно мати: ціль, ресурси, команду, досвід лідера, місце для проведення, час, можливості, висновки. Найголовніше – висновок.

На прикладі ап. Петра, який йшов по воді, Павло Рожков зауважив на тому, що дитячим та молодіжним служителям необхідно постійно тримати фокус на Бозі: «Коли ми починаємо сумніватися, ми починаємо озиратися в різні боки і втрачаємо фокус на Бога, тоді тонемо в проблемах та метушні».

А на майстер-класі Павла учасники мали можливість спробувати свої сили в іграх, запропонованих спікером.

Перший день конференції завершився загальною зустріччю, де молодь славила Бога співом, слухала проповідь Слова Божого. Особливою частиною вечора був час, коли брати та сестри з різних куточків області ділилися новими ідеями щодо ігор у таборах, пісень та фізичних вправ.

Наступного дня проводилися три семінари. Надія Купрійонок, президент МБФ «Пшеничне зерно», потішила своєю присутністю та семінаром про працю з підлітками. Вона впродовж 17-ти років була відповідальною за дитяче служіння у церквах ЄХБ України.

Юрій Кіпоть, директор МБФ «Майбутнє», викладав семінар про те, як проводити душеопікунство дітей.

Семінар «Вирішення конфліктів» проводив викладач Української Теологічної семінарії Едуард Сівець. Він розповів про причини виникнення конфліктів, невірні методи у конфліктах у активної та пасивної людини.

Зокрема до причин виникнення конфліктів відносять:

1. Природу особистості

2. Індивідуальність людини. Кожна людина – це згусток відмінностей. Коли в центрі життя людини стоїть Бог, вона цінує індивідуальність інших, але того, хто дотримується принципу «Я – це бог», дратує схожість його з кимось. Сюди входять смаки людей, національність, місцевість, у якій ми живемо та церква, яку відвідуємо.

3. У всіх різне виховання.

Унікальність кожного це плюс для Царства Божого, а не привід для конфлікту!

4. Перебування на різних рівнях розвитку. Це не повинно бути приводом до конфлікту, ми маємо приймати інших людей такими, якими вони є. До прикладу Христос набирав людей аномально до законів та правил побудови команди.

Викладачі конференції, окрім надання теоретичного матеріалу, використовували і наочні засоби, проводили тренінги, що допомогло учасникам краще засвоїти матеріал та на власному досвіді відчути користь від проведення подібних дій у праці з дітьми та підлітками. Дякуємо організаторам за таке цінне навчання.

Важко сповна розповісти про чудовий час, який провели учасники протягом двох днів конференції, наскільки цікавими і корисними були семінари та майстер-класи та якими відкритими, дружніми і досвідченими були спікери. Тож радимо усім, хто займається духовною працею з молодим поколінням, неодмінно брати участь у подібних конференціях!

Галина Королевська