1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Обласна конференція сестер

Християнки наших церков мали чудову нагоду побувати на обласній сестринській конференції, що відбулась 13 грудня 2014 року. На зустріч з’їхалось біля півтори сотні учасниць з усіх районів Хмельниччини.

Конференція містила чотири лекції, які проводили Неля Машталяр (смт. Нова Ушиця), Алла Чайка (с.Довжок Кам’янець-Подільського р-ну), Віра Андрухова (с.Довжок Кам’янець-Подільського р-ну), Тетяна Кисельова (м.Хмельницький).

Неля Машталяр висвітлила тему наставництва. Зокрема, вона пояснила, що насправді зрозуміти багато жіночих проблем повністю може тільки жінка. Жінці потрібна допомога з боку подруг, які мають більший життєвий і духовний досвід. Підставою для лекції сестра Неля обрала уривок із послання Павла до Тита. Тут мовиться про жінок-стариць, які мають позитивно впливати на духовний розвиток молодих християнок. Лектор детально пояснила, ким є стариці. Також сестра Неля наголосила на важливих пунктах щодо навчання жінок.

1. Жінки повинні ставитись до свого чоловіка з повагою і любов’ю.

2. Любити своїх дітей.

3. Бути стриманими і скромними, розважливими, розсудливими, праведними. Вести богобоязний спосіб життя, бути чистими у духовному розумінні. Цікавим було порівняння жіночої душі з заповідником, до якого заборонений вхід для протилежної статі.

4. Бути господарними, у яких дім не занедбаний.

5. Бути добрими.

6. Бути слухняними своїм чоловікам.

Також сестра Неля привела приклад про Наомі та Рут. Наомі виявляла своє побожне життя. Тому невістка Рут пішла за нею, беручи з неї приклад.

На кінець сестра Неля побажала жінкам-старицям відкривати свої серця молодшому поколінню, навчати їх, бути світлом, яке кладуть на видному місці у домі. Також виростати духовно і передавати свій духовний досвід іншим.

Алла Чайка розкрила тему «Місце жінки у сім’ї». Вона закцентувала на різноманітності ролей жінок: дочка, дружина, мама, господарка, молитовниця…

Лектор зауважила, що найголовнішим завданням жінки є створювати мир, дарувати любов, дбати про сімейний затишок, приділяти максимум уваги та любові кожному членові сім’ї. Адже дім – це не просто будинок, а місце, де живе любов, зростає сім’я. Дім – це місце для особистого самовираження насамперед жінки. Дім – це її робочий офіс. Сестра Алла детально розповіла про роль жінки, як дружини у сім’ї. Вона процитувала місце з Біблії про те, що Бог створив жінку помічницею для чоловіка. А також назвала проблему сучасної сім’ї, коли жінка не хоче виконувати цю роль. Жінки соромляться бути помічниками. Тому доповідач закликала усіх дружин бути вірними помічницями своїм чоловікам. Вона пояснила, що найкращий приклад для дітей – це любов і повага мами до тата. А ще сестра наголосила на зовнішньому вигляді жінки. Вона повинна завжди бути акуратною, навіть якщо постійно працює вдома.

Конференцію продовжила Віра Андрухова. Її тема – «Місце жінки у церкві». Сестра Віра нагадала, що Церква – наречена Ісуса Христа, Дім Господній, зібрання людей. У церкві для кожного з нас є місце. Наприклад, пророчиця Анна стала молитовницею та ще й мала благословення побачити новонародженого Ісуса Христа. Далі Віра виділила декілька моментів щодо місії жінки у церкві.

Жінка повинна перебувати в пості і молитві за церкву. Вона має підтримувати служіння свого чоловіка, благословляти його. Наприклад, у Біблії ім’я Прискилли завжди вживається поряд з її чоловіком Акилою. Це свідчить, що вона підтримувала його служіння вчителя і благовісника. Тільки завдяки підтримці дружини чоловік матиме силу для звершення служіння у церкві, а від цього – благословення від Бога.

Жінка-християнка має бути побожною, прикрашати себе добрими вчинками. Наприклад, такою була Тавіта.

Жінки мають виявляти гостинність, допомагати іншим сестрам.

Лектором також було висвітлено, чого не має робити жінка у церкві: говорити у церкві, панувати над чоловіком.

Тетяна Кисельова висвітлила тему «Служіння жінки у громаді». До речі, саме тема «Служіння церкви суспільству» є девізом наступного року у церквах ЄХБ України.

Сестра Тетяна розповіла про те, як вони з чоловіком займаються благодійним фондом, служать бездомним, бідним, нужденним людям, які потребують допомоги. Головна думка її промови: «Ніколи християни не будуть мати жодного впливу на людей, якщо не будуть мати стосунків з Богом і не будуть слухняними Йому». Якщо ми будемо боятися, в нас нічого не вийде. В Біблії чітко написано, що в страху немає любові. Богу потрібні слухняні християни, які не бояться труднощів, але вірять у Божу допомогу. Біблія говорить: «Любіть, благословляйте своїх ворогів, робіть їм добро», а Бог допоможе і дасть сили.

Під час конференції сестри славили Бога у піснях та свідченнях.

Отже, висновок з усього: жінка повинна мати близькі стосунки з Богом, щоб виконати покладену Господом мету щодо неї – у сім’ї, церкві, громаді. Ми повинні використовувати свій дар доброго впливу в різних ситуаціях. Таким чином, будемо мати Боже благословення.

Ведуча конференції Лариса Мельник закінчила зібрання поетичними словами:

 

Нас, людей спасает только вера

в то, что Бог сильней потока лет,

только вера, что года – не мера

наших дел и радости, и бед.

 

Мера жизни прожитой – мы сами.

И на свете прожита не зря

жизнь, измерянная лишь делами,

а не числами календаря.

Аліна Комар, м.Красилів