1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Відбулась конференція молоді Хмельниччини

 

У суботній день 14 лютого 2015 року в церкві «Дім Євангелія» м. Хмельницького відбулась обласна молодіжна конференція під назвою «Не витрачай своє життя марно!», у якій взяли участь понад 300 учасників. Спікерами конференції були Валерій Антонюк, пастор церкви «Преображення» (м.Київ), голова Всеукраїнського Союзу Церков ЄХБ та Володимир Омельчук, пастор церкви «Благодать» (м.Київ).

Тема конференції надзвичайно актуальна, адже вона говорить про те, як у всій метушні та швидкоплинності сучасного світу не прожити марно своє життя. Кожного дня особливо перед молодою людиною постає виклик, як розпорядитися власним часом для того, щоб ефективно прожити цей день для Бога і відчувати задоволення від того, що ти дійсно у центрі волі Божої. Конференція на цю ж тему проводилася в грудні минулого року в Києві, але не всі мали можливість взяти участь у ній. Тож обласна конференція стала чудовою нагодою для багатьох надолужити втрачене.

Розпочали захід із прославлення Господа співом, в чому учасникам чудово допоміг музичний гурт, а відкрив захід зверненням до присутніх Микола Іващук – старший пресвітер Хмельницького обласного Об’єднання. Він звершив молитву благословення на хід конференції. Ведучими програми конференції були Віталій Нагаєвський і Олександр Огнівчук – керівники молоді у Дунаївцях і Шепетівці.

На першій лекції мова йшла про неймовірну цінність часу, яку багато людей не усвідомлюють. Найбільша втрата – це втрата часу. Втрачаючи час, людина втрачає все. Беззмістовна зайнятість є проблемою християн ХХІ століття. Нам потрібно навчитись правильно управляти своїм часом.

«Коли я говорю людям на цю тему – я, в першу чергу, кажу її собі. Ми ведемо боротьбу за якісне посвячене служіння кожного християнина. І тому той, хто навчився рахувати свої хвилини, той правильно розпоряджається днями, проживає повноцінні роки і все його життя приносить славу Богу» - зазначив В.Антонюк.

Економити на Божому означає обкрадати себе. Не можна економити та поклонінні, молитві чи читанні Біблії. Заклопотані люди, які економлять на Бозі, насправді втрачають час. Віддавати краще Богу – жити повноцінним життям. Валерій Степанович говорив про те, що відповідальні люди готові до серйозних викликів і їхнє життя відзначається серйозним ставленням до своїх обов’язків. Вони стараються якісно звершувати те, до чого покликані. А якість, в свою чергу, вимагає більше часу для досягнення результату, терпіння, постійної жертовності та неможлива без старанності.

Далі Володимир Омельчук звернув увагу присутніх на два важливі аспекти у житті християнина: «перебування» і «покликання». Тільки правильна дія у правильний час матиме успіх. Щоб реалізувати своє покликання, християнин повинен оновлюватися у своїх стосунках з Господом. Тобто перебування в Бозі допоможе реалізувати покликання від Нього. Якщо ж немає близьких стосунків з Богом людина робить те, що їй говорить плоть.

У другій частині зустрічі разом з Валерієм Степановичем молодь визначала, що є ворогами повноцінного християнського життя. Християнину потрібно усвідомлювати, що духовна боротьба не закінчується ніколи, він має бути на сторожі власного серця. Адже постійно триває битва за увагу, час, духовні дари, таланти, за душу людини, в кінці кінців.

Нормальний стан віруючої людини – коли вона відчуває, що їй погано, якщо вона збрехала, принизила когось чи зайшла на якийсь непотрібний сайт, тощо. Дух Святий працює у людині і вказує на невірні вчинки, думки чи мотиви – це і є ознакою відродження людини. До ворогів повноцінного християнського життя відносять:

1. нерозуміння Божого призначення в особистому житті (Еф.5:17),

2. нездатність контролювати свої почуття (Луки 14:26-17),

3. оточення (1Кор.15:33),

4. мода і сучасні тренди,

5. комунікації.

Кожний з пунктів досить детально аналізувався. Зупинимося лише на деяких висновках.

Нерозуміння Божого призначення в особистому житті призводить до того, що людина марно витрачає свій час. Пізнання волі Божої – необхідність для плідного християнського життя. Людина, яка розуміє власне призначення, фокусує сили на головному, ефективно управляє своїм часом, визначає пріоритетність планів, розкриває свій потенціал, вмотивована у вирішенні складних питань, натхненна боротися і перемагати. Життя неможливо прожити повноцінно, якщо в ньому не реалізовано Боже покликання. Запізніла реакція на особисте покликання – результат бездумно прожитих років.

Стратегія диявола в ХХІ ст.. – відірвати людину від реальності і тримати її у віртуальному світі. Християнин відповідальний перед Богом за час перебування в інтернеті. Кожному, вмикаючи комп’ютер, слід запитати себе: З якою метою я заходжу в інтернет? Скільки часу я проводжу у соц. мережах? Які сайти я відвідую?

«Як пастор я хотів би побажати, щоб кожний християнин якомога раніше зрозумів, що у нього небагато часу. Життя дуже коротке, щоб його прожити просто так. Не марнувати свої дні – це кожного дня запитувати Бога: «Що я повинен робити зараз?» і якщо Господь відкриває нам – робити це» – підкреслив В.Антонюк.

Останньою темою, яка виголошувалася до учасників, було поклоніння Богу в дусі та істині. Поклоніння достойний тільки Господь. Людина завжди знаходить і сили, і ресурси, і час, на те, що для неї важливо, тобто те, чому вона вклоняється. Християнин повинен вклонятися лише живому істинному Богу.

«Особисто для мене, не витрачати своє життя марно означає кожного дня мати близькі стосунки з Богом, реалізувати те призначення, яке Бог дав для мене – розвивати людей, які навколо мене – це лідери церкви «Благодать» і моя сім’я, дружина, мої діти, сформувати їх для Бога» – сказав пастор Володимир.

Не менш цікавою, ніж викладення тем, була частина «Запитання-відповіді», коли молоді люди могли задати гостям-спікерам питання, які їх турбують. Питання стосувалися мобілізації, як позбавитись залежності від інтернету, як налагодити стосунки з Богом, про стосунки між хлопцем і дівчиною, як навчитися любити Слово Боже і насолоджуватись ним, як знайти своє покликання від Бога, про планування часу та ін.

Наприкінці зустрічі сім присутніх пресвітерів звершили молитву за молодь Хмельниччини. Перед роз’їздом по домівках, молодь ще продовжила спілкування за чаюванням.

На думку організаторів, мету проведення обласної молодіжної конференції було досягнуто. Через проповідь Слова Божого молодих християн знову заохотити переосмислити необхідність бути посвяченими Богу, не витрачати своє життя марно, на цінності цього світу, натомість присвячувати час покликанню від Бога, на реалізацію Його плану. Хочеться завершити словами із проповіді голови ВСЦ ЄХБ на конференції: «Кожне життя – це випущена Богом стріла, яка має влучити в ціль. Досягай своїм життям Божих цілей!»

Відгуки учасників:

Олександр Зайцев, м. Шепетівка: «Я помітив, що мені не вистачає часу на важливі речі. Займаючись "терміновими", я часто не встигав приділити належний час Богові. Я це зрозумів і прагнув щось змінити. Почувши про конференцію, яка планувалась у Києві, виявив бажання потрапити туди, але за обставинами склалось так, що я не зміг там бути. Та, дякуючи Богові, у нас в області брати вирішили організувати для нас міні-версію . Бог промовив до мене через братів, що все моє життя має мати ціль, і ця ціль – прославити Бога, мати з Ним особисті близькі стосунки. Обговорювалось також багато різних речей, які заважають цій цілі, а також ті, що допомагають влучити в неї. Після конференції я жалкую тільки про одне, що змарнував два місяці свого християнського життя, не потрапивши на цей захід ще в минулому році у грудні».

Тетяна Слабінська, м. Дунаївці: «Відвідавши конференцію "Не витрачай життя марно", я точно не буду жалкувати за витрачений час. Вона дала поштовх ще раз перевірити мої стосунки з Богом, чи я повністю відверта з Ним, чи віддаю Йому дійсно потрібно шану, чи я знаю своє призначення на цій землі, не загальні слова, а те, що Бог дійсно хоче від мене в ці хвилини, і для чого я ще живу на цій землі. Розглядаючи життя Давида, його стосунки з Творцем, мене найбільше змусило замислитись місце з Біблії 1 Хронік 29:28 де було сказано: "І помер він у добрій сивині, ситий днями..." - чи зможу я сказати ці слова, проживши життя?».

Тетяна Філіпова, м.Хмельницький: «Вдячна Господу за можливість бути на конференції. Вона була гарним нагадуванням і поштовхом до раціонального використання часу. У наш час багато хто скаржиться на нестачу часу, але насправді його вистачає, просто ми не вміємо правильно користуватися ним. Мене вразили слова В.Антонюка "Початок змістовного життя – це відповідальна молодість" і також запам’яталися слова В.Омельчука про те, щоб життя було змістовне потрібно ПЕРЕБУВАТИ у Христі і знати й виконувати своє ПОКЛИКАННЯ».

Олександр Качковський, м. Славута: «Конференція була особливою, адже тема для всіх поколінь і у всі часи актуальна. Особисто для себе я зрозумів деякі стратегічні принципи мудрого використання часу. В першу чергу, це розуміння власного покликання, адже коли я буду на своєму місті і робитиму улюблену справу, життя буде продуктивним і немарним. Друга річ – необхідність постійного перебування з Богом і в Бозі, тобто мати стабільні особисті стосунки з Господом. І третій ключовий принцип, який чітко зафіксувався у моєму серці, звучав наступним чином: коли ми економимо на Божій присутності і відносинах з Ним, то ми обкрадаємо самих себе і нічого не встигаємо. Коли ж проводимо більше часу з Богом – встигаємо всюди і скрізь. Я вдячний Богу та організаторам конференції за благословенний та корисний час».

Марина Казімірова, м.Дунаївці: «Напередодні конференції Бог провів мене через одну подію, яка дала поштовх ще ближче стати до Нього і шукати Його у близьких стосунках, а ще більше ствердила мене у необхідності змін у моєму духовному житті...».

Роман Мартинюк, м.Хмельницький: «Особисто я дуже задоволений тим, що мав змогу прийти на конференцію «Не витрачай своє життя марно». Багато хороших і важливих істин, для когось зовсім нових, а для когось давно збутих старих. Мені особливо запам’ятались слова про час, як найцінніший з ресурсів, довірених нам Богом, за який потрібно буде дати звіт, на що ми витратили його, для себе чи для Бога. Час, витрачений на пошук радості без Бога, втрачений в суєті на даремне. Також зазначалось про перевірку перебування в Христі: з якою думкою ми засинаємо і прокидаємось це і є нашим Богом, в цьому ми і перебуваємо. Блаженні ті, в кого в розумі домінує роздумування про Христа і про Боже. Ці слова не виходять з моєї голови, і мотивують шукати Бога».

Галина Королевська, інформаційний відділ Хмельницького ООЦ ЄХБ

Фото: Тетяна Мельник, Веніамін Петраш