1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Звернення до служителів церков і християн у зв'язку зі складною ситуацією в Україні

 

Дорогі брати і сестри, мир вам нехай примножиться від Бога Отця і Господа нашого Ісуса Христа!

Звертаємося до вас у скрутний для нас усіх час. Як християни, ми стали учасниками й очевидцями важливих змін у духовному й суспільному житті нашої країни. Сьогодні Україна проходить нелегкий шлях свого розвитку. Цей процес супроводжується багатьма кризами і змінами у житті країни.

Ми вдячні Богові за більш ніж двадцятилітній період свободи і можливостей у поширенні служіння в Україні та за її межами. Він благословив Церкву в нашій країні покаянням багатьох людей, відкриттям церков. Маємо підготовлене нове покоління служителів. Ми отримали й багато інших благословень, якими з радістю ділилися з іншими.

Сьогодні Бог по-особливому говорить із Україною. Це час аналізу минулого, осмислення сьогодення, і особлива підготовка до майбутнього. В Україні багато церков і християн. За всіх часів ми з радістю служили іншим, але сьогодні ми просимо – послужіть Україні.

Ми підкреслюємо свою прихильність винятково мирному та правовому врегулюванню ситуації в Україні, і вказуємо на необхідність усіх дотримуватися біблійних методів розв’язання існуючих проблем.

Закликаємо християн в Україні та в інших країнах світу зайняти здорову біблійну позицію і утримуватися від навмисного або необдуманого нагнітання ситуації. Багатьом необхідно в корені змінити своє відношення до того, що відбувається і говорити з погляду Священного Писання, а не своїх плотських симпатій або антипатій, політичної схильності або національної свідомості. Лише Писання може нас об'єднати, щоб ми зберігали духовну єдність під час оцінки того, що відбувається, «…пильнуйте зберігати єдність духа в союзі миру» (Єф. 4:3)

Враховуючи ситуацію, закликаємо церкви:

1.    Дякувати Богові за особливий період у нашій історії, коли Бог пробуджує Церкву в Україні, очищає її й готує до більш відповідального служіння у світі, одночасно готуючи до зустрічі з Христом.

2.    Посилити молитви у своїх сім’ях, місцевих церквах, малих групах і громадських місцях. Духовно опікуватися нашою країною, її владою, молитися про майбутні вибори Президента України. Просити Божого захисту, миру і благословення для України, молитися про її цілісність.

3.    Служителів церков відповідально вчити і передавати точне Боже Слово, через яке Дух Святий зміцнює нас, показує істинне значення того, що відбувається, і дає нам надію у лихі часи.

4.    Просити Господа про взаєморозуміння між політиками, недопущення війни і кровопролиття між народами України і Росії.

5.    Не піддаватися на «інформаційні війни» і самим не провокувати протистояння між християнами через розбіжності в поглядах.

6.    Не обмовляти й не ображати народ України, обвинувачуючи в «неофашизмі» та інших погрозах, що не відповідає дійсності. Не ділити Україну на частини, штучно розділяючи на «своїх» і «чужих».

7.    У духовній боротьбі протистояти всяким задумам і планам спрямованим на агресію, окупацію і вбивство. Подібні дії є антиєвангельськими і не відповідають волі Божій.

8.    Говорити людям про мир і єдність у Христі, а не сіяти насіння розбрату і розділення між християнами та країнами.

9.    Як представникам Небесного Царства, припинити принижувати один одного в особистих розмовах, інтернет-листуваннях, незалежно від того, в якій країні ми живемо.

10. Не "поклонятися" людям при владі, замість Бога, бо це є гріхом перед Ним. Не схилятися перед творінням замість Творця, не політизувати Церкву Христову, але молитися про владу "щоб могли ми проводити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості" (1Тим. 2:1-3)

11. За всім, що відбувається, бачити Бога, Його керівництво та здійснення Його планів, і переконуватися в точному виконанні біблійних пророцтв, які збуваються і в нашому поколінні.

12. Посилити євангельське свідоцтво для світу, об'єднатися в поклонінні і прославленні нашого Господа. Звіщати про Його панування, незалежно від нашої національності, що буде свідчити про духовну зрілість, силу та гідне служіння дітей Божих.

Закликаємо підтримати звернення ради євангельських протестантських церков України та сприяти встановленню миру та свободи проповіді Євангелія в Україні:

"Усвідомлюючи свою відповідальність перед Богом та перед нинішнім і прийдешнім поколіннями, засуджуючи військову агресію з боку Російської Федерації, закликаємо весь народ України, незалежно від віросповідання та ставлення до релігії, посилити молитви до Бога про відновлення миру та припинення провокацій, братовбивства та ескалації конфлікту у Криму та інших регіонах України.

Ми закликаємо весь народ України взяти участь у заступницькій молитві, просимо провести в церквах та на центральних площах по всіх містах, селищах та селах нашої держави Молитовні Віче за мир, єдність, цілісність та суверенітет України. Пам’ятаймо про слова Господа зі Священного Писання: «І впокоряться люди Мої, що над ними кличеться Ім’я Моє, і помоляться, і будуть шукати Ім’я Мого, і повернуть зо злих своїх доріг, то Я вислухаю з небес, і прощу їхній гріх, та й вилікую їхній Край!» (Біблія, 2-а Хронік 7:14)

Віруючі українських Церков вже багато місяців звершують щоденні молитви та постяться перед Богом про мирне розв’язання нинішнього протистояння, яке у більшій мірі обумовлено поширенням провокаційних матеріалів, а часто відвертої неправди про події в Україні та реального стану міжцерковних, міжетнічних та міждержавних відносин в українському суспільстві. Тому, сьогодні закликаємо до взаємного прощення та примирення, покаяння перед Богом та один одним, а також до поширення в особистих розмовах та всіма можливими способами послання любові, закликаючи до порозуміння та сприяючи доброму майбутньому України..."

Валерій Антонюк – пастор, перший заступник голови Всеукраїнського Союзу Церков ЕХБ