1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Біжи так, щоб отримати!

Як говориться у народній приказці, готуй сані влітку. Так і християнська молодь Хмельниччини, вже з початку весни веде активну підготовку до проведення літніх християнських таборів для дітей і підлітків. Отже, 13-14 березня у Хмельницькому відбулася конференція для дитячих служителів і табірних працівників під назвою «Біжи так, щоб отримати». Захід відвідали понад 100 братів і сестер з церков ЄХБ Хмельниччини, а також з м. Біла Церква. Навчальну конференцію організував комітет дитячого служіння Хмельницького обласного Об’єднання ЄХБ за підтримки «Пшеничне зерно» і «Клуб Майбутнє» (відповідальна – Оксана Богомаз).

Насичена програма семінарів велася за кількома напрямками: «Вість Євангелії дітям», «Світ підлітків», «Організація спортивних заходів у таборі» та «Душеопікунство». Проводилися також майстер-класи з рукоділля, музики у таборі, хімічних дослідів та ігор на побудову команди. Музичну частину впродовж двох днів чудово провів гурт «Третій крок» (м. Хмельницький).

Семінар «Вість Євангелії дітям» проводили Алконова Інна та Грицюк Оксана. Ціль цього служіння – навчити дітей благовістити. Виявляється, вчителі недільних шкіл та християнських клубів можуть не просто викладати дітям історії з Біблії, важливі духові істини, а й вчити їх розповідати про Христа своїм друзям. Семінари були дуже цікавими, динамічними, з багатьма наочностями. Учасники семінару власноруч виготовляли різні вироби, брали участь у невеличких театральних сценках, вчили напам’ять вірші з Біблії та практикувалися у викладанні почутого.

Наталя Свистун, керівник факультету християнської освіти Одеської Богословської семінарії, викладала семінари на тему «Світ підлітків». Підлітки – це вже не діти, але ще й не дорослі. Підлітковий період – досить складний, адже у цьому віці відбувається становлення і формування особистості. Це час змін. Багато церков усвідомили необхідність і важливість праці з підлітками, щоб після недільної школи за кілька років не втратити християнську молодь – майбутнє кожної церкви. А для цього потрібно працювати з ними, проводити багато часу, наставляти, цікавитись життям підлітків, допомагати їх знайти себе у цьому світі, розкрити свої дари і таланти.

Цей семінар відвідала більша частина молоді. На цьому потоці під час семінарів викладалися такі теми як «Біблійні підлітки», «Хто такий сучасний підліток», «Як проводити дискусії з підлітками», а також як вирішувати конфлікти, будувати стосунки та працювати у команді. Корисним було те, що декілька семінарів включали у себе і практичну частину. Учасники, взявши на себе роль підлітків, брали участь у дослідженні історії про Даниїла, а також дискутували на актуальну суперечливу тему.

Який табір проходить без спорту? Звісно, жоден! Володимир Вітрук проводив семінар «Організація спортивних заходів у таборі». Мова йшла і про техніку безпеки, і про мету спортивних ігор, однак великий акцент був поставлений на духовній складовій. Спортінструктори повинні усвідомлювати, що змагання та ігри також дуже важливі і є складовою одного важливого служіння. Табір проводять для того, щоб розширити Царство Боже. І робота з дітьми, підлітками чи молоддю після проведення табору не закінчується. На майстер-класі Володимир провів з молоддю кілька ігор на побудову команди.

Наприкінці першого дня з проповіддю Слова Божого на тему конференції до молоді звернувся В’ячеслав Андрікевич. Як «бігти так, щоб отримати нагороду» розглядалося на прикладі життя Павла (1 Кор.9:24-27). Практичні поради, які дав брат В’ячеслав молодим християнам:

1. Утримуйте себе від того, що вас не збудовує.

2. Утримуйте себе від того, що не збудовує інших.

3. Служіть Богові, а не створюйте видимість.

Служитель побажав присутнім щоб через служіння, яке вони виконують, люди пізнали Бога, і наголосив, що важливо зростати у вірі та допомагати іншим братам і сестрам духовно зростати, набувати характер Христів і мати життєві цілі від Бога.

На семінарі з «Душеопікунства» Володимир Богомаз говорив про необхідність такої праці з підростаючим поколінням у наших церквах. Розглядали питання страху, який зараз присутній у житті багатьох людей – як маленьких дітей, які можуть чогось боятись, так і молоді й дорослих. Визначили три види страху: Божий страх; природня реакція людини на самозбереження; страх людей, який з’явився після гріхопадіння. Досконала любов проганяє страх. Страх сковує людину, а віра в Ісуса Христа звільняє нас від страху перед творінням. Тому в серці може бути або віра, або страх. Володимир Олексійович виклав методи допомоги людині, яка чогось боїться. Це можна використовувати при душеопікунській роботі з людиною будь-якого віку.

Сподіваємось, що отримана інформація стане молоді у нагоді і її будуть застосовувати на практиці. Хочеться побажати братам і сестрам натхнення та ідей від Бога, невтомності, сил, духовного зросту, успішних таборів, клубів та недільних шкіл. Біжіть так, щоб отримати!

Відгуки учасників:

Наїста Леонтій, смт. Смотрич: «Конференція сподобалась перш за все тому, що було гарне спілкування. Мені не часто вдається побувати на таких заходах. Радію, що можна один одного бачити, співати, поклонятися Богу разом з молоддю. Також це хороша можливість дізнатись багато нового. Викладачі дуже гарно допомогли, щоб ми могли гарно працювати і гідно й посвячено виконувати служіння, які Бог доручив нам, щоб наші церкви поповнялися і зростали. Я задоволений. Слава Богу!»

Оксана Каліновська, с.Рахнівка: «Хочу сказати, що конференція була дуже корисною для мене і, мабуть, для всіх учасників. Дякую Господу за чудових спікерів, яких Він послав. Я мала змогу відвідати семінар "ВЄ дітям", від якого просто в захваті. Ще пів року тому, коли конференція тільки планувалась, я просила організаторів, щоб вони наочно показали, як правильно доносити Боже Слово діткам і тут я побачила це! Стільки нових ідей, стільки запалу передали сестри слухачам... Впевнена, що, повернувшись додому, усі учасники по-новому будуватимуть уроки в своїх недільних школах. Нехай Господь благословить працю Оксани та Інни, нехай у всьому їм допомагає і охороняє.

А ще я відвідала майстер-клас "Хімічні досліди", який проводив Руслан Стороженко. Усі присутні з «відкритими ротами» спостерігали за роботою Руслана, тому що такого ніколи не бачили. Важко й уявити, що, використовуючи фізику чи хімію, можна пояснювати біблійні істини. Як сказав один мій знайомий, усі, хто були на майстер-класі, ніби перенеслись в часи тих чудес, які бачив ізраїльський народ. Велика подяка усім організаторам конференції. Пам’ятайте, що ваша праця не марнотна у Господі! Рясних вам Божих благословінь!»

Валентина Наїста, смт. Смотрич: «Почула тут дуже багато цікавого і корисного, що буду використовувати у служінні. Зазвичай на конференціях подають лекції, а вже практикувати почуте ми можемо повернувшись додому. На семінарі «Світ підлітків» дуже гарно була викладена духовна частина. Розглядали книгу Даниїла, і як істини, викладені в ній, на практиці під час заняття з підлітками перевести у сьогодення».

Зайцев Олександр, м.Шепетівка: «Більшість часу я слухав семінар зі спортивного служіння. Я, напевно як і всі інші, очікував, що і цього разу, як зазвичай, нам дадуть багато ігор. Але спікер більшу увагу надав духовній складовій. Він сказав, що ми повинні мати бачення як у Бога і розуміти, для чого ми це робимо. Спорт відіграє важливу роль у літньому відпочинку, але головна мета – працювати на Бога, а не просто зробити хороший спорт. Також сподобався семінар по душеопікунству. Володимир Олексійович розповів про те, як допомогти людині позбавитися страху. Страх – це плід наших дій. Все виходить з серця. Якщо ми поклонники Бога, то будемо боятися Бога і моральної нечистоти. Якщо ми поклонники чогось іншого – будемо боятися людей і мати різні фобії. Я займаюся в церкві з молодшими підлітками, і знаю, що в деяких з них є певні страхи. Тепер я спробую застосовувати те, чому тут навчили».

Борзак Віталій, м. Біла Церква: «На конференції я покращив свої знання. В Екклезіяст 10:10 написано «Як залізо ступіє, й хтось леза не вигострить, той мусить напружити свою силу, та мудрість зарадить йому!». Тобто часто ми маємо знання, але з часом вони притупляються у пам’яті і нам стає важче виправити якусь ситуацію. І тому такі семінари, які провела Наталя Володимирівна, для мене стали корисними у тому, як поводитись у конфлікті, як вирішувати їх, як працювати з підлітками. То ж для мене це було можливістю «наточити лезо своєї сокири служіння».

Боревіч Світлана, с.Пільний Мукарів: «Мені подобається, коли проводять практичні заняття. На одному з семінарів ми взяли участь у дискусії. Присутні побували в ролі підлітків – це було особливо. Загалом конференція «Біжи так, щоб отримати» нагадала мені, що я біжу не сама. Хоча нерідко бувають розчарування стосовно того, що трудишся, а результатів не видно. Зрозуміла, що є ціла команда, є багато людей, які задіяні у такому ж служінні, і Бог працює. Звичайно, теоретичний матеріал теж дуже корисний. Багато лідерів не знають вікової психології, тому було дуже корисно почути про психологічні характеристики на семінарах. Також говорилося не лише про те, як проводити з дітьми час, а також якою особистістю повинен бути керівник, і як має працювати команда для того, щоб служіння з підлітками було ефективним».

Тетяна Мельник, м.Хмельницький: «На семінарі «Організація спортивних заходів у таборі» було дуже цікаво і корисно, отримала нові знання про ігри, табір, мету його проведення. Дізналася про нові ігри та про важливість дотримання техніки безпеки. Зрозуміла, що ми маємо бути дружніми з дітьми у таборі і простою мовою пояснювати правила тієї чи іншої гри. Я вдячна Богу, що потрапила на конференцію».

Олександр Карнаух, смт. Понінка: «Мені сподобалася фраза: «Якщо ти думаєш про табір, то думай і про те, що після табору». Тобто табір повинен бути не самоціллю, а наче ланкою до певної цілі. Ціль – це люди, стосунки з ними, а табір як засіб досягнення цього. Коли при приїжджаємо на такі зустрічі, не завжди є нова для нас інформація,і є небезпека того, що ви можете просто залишитись вдома, бо, на вашу думку, там не буде нічого нового. Прошу вас так не думати. Скільки б років ви не займалися в служінні, ці заходи особливі тим, що ви зустрічаєтесь з людьми, спілкуєтесь, обмінюєтесь досвідом, збагачуєтесь, щось повторюєте. Не дозволяйте хибним думкам змусити вас залишитися вдома і не поїхати на таку зустріч у майбутньому».

Галина Королевська

Фото: Мар’яна Мартинюк