1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Святкування 70-ліття церкви ЄХБ в Хмельницькому

«…на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, - і сили адові не переможуть її» (Матвія 16:18)

12 червня 2016 року церква євангельських християн-баптистів «Дім Євангелія» м. Хмельницького відзначила 70-річчя. На святкування звідусіль приїхали служителі церков, усім їм було надано слово для привітання і проповіді. Впродовж служіння лунали численні пісні прославлення та декламації, які підготували основний, молодіжний та дитячий хори церкви. Увазі присутніх був запропонований перегляд відеоролика з фотографіями та фактами життя помісної церкви. Спогадами з життя церкви та словами вітання ділились: Ясніцький В.І., Каспров М.Є., Радомський В.С., Муц В.В., Шрубковський С.М., Костишин М.М. та голова Хмельницького обласного об’єднання церков ЄХБ Іващук М.Ф.

У другій частині святкового богослужіння пресвітер церкви Анатолій Мельник поділився словом Божим, зауваживши що ми маємо пам’ятати весь шлях яким Господь вів церкву (Повторення Закону 8:2). На закінчення усі присутні пресвітери звершили молитву благословення.

 

Історія церкви:

Утворенню церкви ЄХБ у м. Хмельницькому сприяло переселення віруючих у повоєнний період із сіл в обласний центр. 1946 року у Проскурові утворилася невелика група євангельських віруючих, які збиралися для спільного читання Біблії та молитви. Серед перших 12 членів цієї групи були Капустяк, Брегідер, Лівандовська, Козубай, Терешкін. Саме в будинку останнього відбувалися перші богослужіння, а він був керівником групи. Слово Боже проповідували Морозовський, Пунтус, для духовного збагачення віруючих працювали Баранюк І. А. та подружжя Стадників. 1946 року в ставку села Ружична відбулося водне хрещення, яке здійснював старший пресвітер Кам’янець-Подільської області Григорій Якович Лук’янчук. Наступного року на річці Південний Буг прийняли хрещення по вірі в Господа нашого Ісуса Христа 15 осіб.

У вересні 1947 року громада придбала ділянку з недобудованим приміщенням по вул. Вечеркевича (нині Шестакова), 43. Звісно, з огляду на реалії радянського часу, коли релігійна громада не могла мати власних приміщень, купівля відбувалася від імені приватної особи - Лук’янчук Лідії Яківни, дружини старшого пресвітера. Завершивши будівництво, церква почала там проводити богослужіння.

З 1955 року пресвітерське служіння в місцевій церкві ніс Федір Сафронович Мелюк, громада нараховувала близько 60 віруючих.

Тиск радянської влади на керівництво Союзу ЄХБ у 1960-1961 роках призвів до появи документів «Нове положення Всесоюзної Ради ЄХБ» та «Інструктивний лист старшим пресвітерам», які обмежували внутрішньоцерковну діяльність. Багатьох віруючих на місцях обурювало те, що служителі, звісно, за вимогою радянської влади, рекомендували віруючим не залучати їхніх дітей до богослужінь. Таким чином, названі документи викликали спротив у частини церкви, здебільшого молодих людей, що призвело до розколу. Це трапилося і з церквою у Хмельницькому. Частина віруючих відокремилася і проводила зібрання по домівках. У Домі молитви по вул. Шестакова залишилися родини Зданевичів, Побережних, Кузьміних та Мелюків. 1963 року до Хмельницького приїхала сім’я Андрікевичів – Данила Михайловича та Марії Григорівни. Данила Михайловича було призначено старшим пресвітером у Хмельницькій області.

1967 року громада нараховувала 126 членів, приміщення не вміщало всіх бажаючих послухати Слово Боже. 1972 р. розпочали реконструкцію з метою збільшення площі молитовного дому.

1989 року пастором хмельницької церкви ЄХБ став Петро Миронович Пекний. Нові суспільно-політичні реалії змінили і становище церкви. 9 вересня 1991 року на членському зібранні було прийнято Статут релігійної громади ЄХБ, а 23 грудня того ж року громаду зареєстровано відповідними органами міської влади.

 

Завданнями церкви є:

 

·Проповідь Євангелія (Марка 16:15, Дії апостолів 20:24)

·Виховання віруючих для досягнення святості, християнського благочестя і виконання в житті всього, що звелів Ісус Христос (Матвія 28:20, 1 Тимофія 2:1-4)

·Навчання дітей, молоді та дорослих заповідям та настановам Господнім (Ефесянам 6:4)

·Розвиток та укріплення єдності членів церкви (Івана 17:21-23) та добрих взаємозв’язків з іншими громадами, що входять до Союзу ЄХБ України (Рим. 12:13, Гал. 6:2), старанне служіння ділами милосердя та добродійності.

1997 року церква ЄХБ м. Хмельницького розпочала будівництво нового будинку молитви, придбавши з цією метою сусідню ділянку. Урочисте відкриття відбулось 17 жовтня 2004 року. 16 січня 2005 року громада почала називатися «Дім Євангелія».

2009 року почався новий етап у житті церкви. Було обрано нових служителів: навесні 2009 року першим пресвітером церкви став голова ОО ЄХБ Хмельниччини Володимир Степанович Радомський, а в грудні 2009 року на пресвітерське служіння обрано також Миколу Миколайовича Костишина. 15 січня 2012 року в Хмельницький із Дунаєвець переїхала сім’я Анатолія Миколайовича Мельника, який відтоді виконує служіння першого пресвітера церкви «Дім Євангелія», а його дружина Лариса Михайлівна опікується сестринським служінням в області, веде авторську передачу «Жінки надії» на Транссвітовому радіо.

Громада переосмислила принципи служіння церкви, набувши місіонерського і соціального орієнтирів, почала більше відповідати на духовні потреби як членів церкви, так і людей, які ще потребують спасіння.

Сьогодні церква ЄХБ «Дім Євангелія» нараховує 450 членів, які несуть церковні служіння в різних напрямах: євангелізаційний: денний центр, служіння неповносправним, табірне служіння, місія «Гедеон», програма «Віра в дії», служіння з нечуючими, музичне служіння, молитовні групи, духовно-просвітницька робота: бібліотека духовної літератури, молодіжний відділ, підлітковий відділ, недільна школа, реабілітаційний центр.

Славлячи Живого Бога, працюючи в Його винограднику, брати та сестри церкви «Дім Євангелія» з великою радістю можуть сказати: «Аж доти допоміг нам Господь» (Перша книга Самуїлова 7:12).

А Господу Ісусу Христу на славу Бога Отця нехай з наших уст лине подяка і хвала за Його рясні милості та благословення!