1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Валерій Хома: США - враження подорожнього

PDF Друк e-mail

Валерій Хома - США: враження подорожнього

Де б не пролягали дороги тих,  хто перебувають в науці Христовій та в Його Слові, вони завжди мають можливість набути цікавого досвіду та життєвих прикладів, які підтверджують великі Божі істини. Так і цього разу подорожуючи до Каліфорнії в думках спливало багато асоціацій та порівнянь пов’язаних зі Словом Божим, Його творінням та нашим життям.

Враження перше

Аеропорт Бориспіль. Сідаючи у літак і підіймаючись високо в небо, людина не стає ближчою до Бога, якщо Його не має в її серці.

 

 

 

 

 

 

Враження друге

Сполучені штати Америки країна, що була заснована віруючими людьми. Про своє уповання на Господа постійно заявляли, Авраам Лінкольн та Джордж Вашингтон. Віра засновників відображена в Декларації незалежності та в Конституції США. Християнське коріння забезпечило процвітання цій державі на довгі роки. Проте за останні 15-20 років американське суспільство зробило глибокий нахил до ідеології та практики «життя по плоті». Один з найбільших штатів  США це штат Каліфорнія. Каліфорнійський Капітолій - місце де приймаються закони штату. У цьому кабінеті губернатор штату Каліфорнії А.Шварценегер наклав «вето» на закон штату, що дозволяв одностатеві шлюби, поки що заборонивши цим вільне розповсюдження цього гріха.

Враження третє

Своєму розвитку штат Каліфорнія завдячує золоту, яке було знайдено у лісі біля містечка Колома у 1848 р. З цього часу почалась каліфорнійська «Золота лихорадка». У пошуках кращого життя і золота в Каліфорнію з’їхались сотні тисяч старателів. Зразки добутих важкою працею золотих самородків виставлені у музеї м. Коломи.  Часто щоб знайти кілька грам цінного металу,  старателю необхідно було промити та просіяти більше тони піску та породи. Та наскільки ціннішим золота є Слово Боже і Його істини. Проте щоб їх віднайти і побачити потрібна кропітка, наполеглива,  посвячена праця.

 

Враження четверте

Війна у В’єтнамі на прикінці 50-х початку 60-х років ХХ століття, яку військовий контингент Збройних Сил США вів з армією комуністичного режиму Хо Ші Міна скалічила та забрала десятки тисяч людських життів. На згадку про ці жахливі часи у центрі столиці Каліфорнії м. Сакраменто стоїть меморіал, у якому відображено тяжкі будні війни. У зморених очах молодих солдат проглядається втома, сум та питання: «Чому ми тут, що далі, чи є надія на майбутнє життя?» Та навіть у цьому пеклі війни був час, коли солдатам проповідували Ісуса Христа, що помер за гріхи всіх людей. У цій війні при підтримці Радянського Союзу перемогла  партизанська армія Хо Ші Міна. Комуністичний режим, що закріпився у В’єтнамі довів в’єтнамців до крайньої межі злиднів та  атеїстичного безбожжя.

Враження п’яте

Секвої, які ростуть в Каліфорнійському парку Big Trees - найвищі та найстаріші дерева у світі, їх висота   сягає 150 м. Не зважаючи на їх вік у  кілька тисяч років вони зелені і плодовиті. Товщина стовбура в основі така, що у пропиляний отвір може проїхати вантажний автомобіль, а на зрізі можна розмістити до сотні людей. Проте вони виростають з маленького, плоского  зернятка діаметром менше сірникової головки. Коли знаходишся поруч з такими нерукотворними живими гігантами, невільно звертаєш увагу на людську обмеженість і велич всемогутнього Бога. Для Нього не є неможливим  дати  життя цій рослинні віком у кілька тисяч (і це ще не межа їх існування). Для Нього не є неможливим дати вічне життя. Який же чудний наш Творець!

Враження шосте

В США Слово Боже звіщається з церковних кафедр, шпальт газет, у телерадіол- та Інтернет ефірах. Каліфорнія - це штат з найбільшою кількістю наших слов’янських братів і сестер у вірі, що покинули свої домівки за різних обставин. Від цього вони не стали більш захищеними від спокус та стріл диявола. Як і по всьому світу американцям, хто б вони не були за походженням потрібне живе, чисте Слово Боже, яке  «корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності,  щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова.» (2Тим.3:16,17)